Filmrecensie ‘Invictus’ – Clint Eastwood (2009)

Invictus is een film van regisseur Clint Eastwood en is op 11 december 2009 in wereldpremière gegaan. De film is gebaseerd op onder meer het leven van Nelson Mandela. De hoofdrollen worden vertolkt door Morgan Freeman en Matt Damon. De film baseerde zich verder ook op het boek Playing The Enemy: Nelson Mandela And the Game That Made A Nation van schrijver John Carlin. Invictus werd genomineerd voor onder meer de Academy Award voor beste hoofdrolspeler (Morgan Freeman) en die voor beste bijrol (Matt Damon).

Na het verdwijnen van de apartheid in Zuid-Afrika begint Nelson Mandela aan zijn eerste ambtstermijn als president van het Afrikaanse land. In 1995 wordt hij de gastheer van de Wereldbeker Rugby, een sportevenement waarmee hij zijn verdeeld land probeert te verenigen. Francois Pienaar, de aanvoerder van het Zuid-Afrikaanse team, werd dan ook in geen tijd het symbool van de post-apartheid.

FV: De film geeft op een prachtige manier de leiderschapskwaliteiten van Nelson Mandela weer. Zijn idee om van een typische blanke sport als rugby toch een verbindend verhaal te maken is een prachtig staaltje van staatsmanschap. Hij wist dat een land (en a fortiori een door racisme verscheurd land als Zuid-Afrika), evenementen nodig heeft waar iedereen trots op kan zijn. Het verhaal geeft ook meer inzicht in de enorme uitdagingen waar Zuid-Afrika voor stond/staat.

 SVH: Aanrader!