GEZOCHT: STUDENTS FOR REPRODUCTIVE JUSTICE

Wil je je mee inzetten voor gendergelijkheid? Vind je dat er meer ruimte moet komen voor BIPOC en queer stemmen in conversaties rond reproductieve gezondheid? Klaar om weg van de schoolbanken bij te leren en zélf de handen uit de mouwen te steken voor dekoloniale maatschappelijke verandering? Wil je je laten inspireren door mondiale denkers en doeners? Dan ben jij de perfecte kandidaat voor ROOTS!

WAT IS ROOTS?

“ROOTS: Students for Reproductive Justice” is een gloednieuw jongerenproject van UCOS over gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR).

Queer en BIPOC* perspectieven krijgen niet altijd de aandacht die ze verdienen in het publieke debat. ROOTS wil hier verandering in brengen!

Iedereen gelijk voor de wet – maar is het wel zo simpel? Structurele ongelijkheden in onze maatschappij zorgen ervoor dat niet iedereen op dezelfde manier hun seksuele en reproductieve (gezondheid en) rechten kan uitoefenen. Zelfs wanneer het recht op abortus wettelijk wordt beschermd, zorgen zaken zoals medisch racisme en een gebrek aan genderinclusieve zorg ervoor dat BIPOC en queer personen meer drempels ervaren om dit recht uit te voeren. Anderzijds zorgen xenofobe discours rond “omvolking” in Europa ervoor dat het recht op zwangerschap van BIPOC mensen wereldwijd op de helling komt te staan. 

Met ROOTS brengen we deze onderbelichte realiteiten van queer en BIPOC gemeenschappen aan het licht. Geïnspireerd door het werk van activisten en organisaties in België en in het buitenland, vergroten we het draagvlak voor een intersectionele, mondiale strijd voor gendergelijkheid en rechtvaardige toegang tot SRGR. We onderzoeken hoe de strijd voor gendergelijkheid, de strijd tegen racisme en de strijd voor reproductieve rechtvaardigheid één zijn.

WAT DOET EEN ROOTS-DEELNEMER?

Gedurende een jaar zet je mee de nood voor queer en BIPOC/dekoloniale perspectieven binnen de strijd voor gendergelijkheid en toegang tot seksuele gezondheid op de agenda. Je krijgt hierbij de kans om deze boodschap via take-overs te verspreiden tot bij jouw favoriete blog, podcast, museum of tijdschrift.

Je krijgt hiervoor een intensief trainingsprogramma van 3 weekends en een uitwisseling met andere jongeren in het buitenland. Zo wissel je uit met activisten en bouw je handige skills op om aan agendasetting te doen, zoals public speaking, schrijven, en mediawatching. De uitwisselingen en opgedane inzichten bundelen we samen tot een mini summer school die we samen co-creëren. Zo bouwen we aan een platform voor kennisuitwisseling, community en netwerking met oog voor lokale en mondiale perspectieven.

HOE ZIET HET TRAJECT ERUIT?

We zijn op zoek naar kandidaten die zich ten volle willen inzetten voor dit project. UCOS zoekt met andere woorden jongeren die enorm gemotiveerd zijn en bovendien voldoende tijd kunnen uittrekken om campagne te voeren.

Najaar 2024

Samen met je mede-deelnemers doorloop je een intensief trainingstraject waarin je wordt ondergedompeld in het thema en de nodige skills bijleert om vernieuwende acties op poten te zetten.

Zet de volgende data alvast in je agenda

1. Het opstartweekend vindt plaats van vrijdag 27 september tot zondag 29 september 2024. Je ontmoet er je teamgenoten en leert het project meer in detail kennen.

2. Het tweede trainingsweekend houden we van vrijdag 1 tot zondag 3 november 2024. We schaven je kennis over gendergelijkheid en seksuele gezondheid bij. Tijdens masterclasses en workshops schaaf je je kennis over gendergelijkheid en seksuele gezondheid bij en ontwikkel je je skills op vlak van schrijven, publiek spreken en meer.

Voorjaar 2025

3. Van dinsdag 4 tot zaterdag 8 februari 2025 ga je samen met de andere deelnemers en projectcoördinatoren op buitenlandse uitwisseling. De reisbestemming zal voor de start van het project worden gecommuniceerd. Je ontmoet een andere jongerenorganisatie die ook werkt rond reproductieve rechtvaardigheid en gendergelijkheid en wisselt met hen ideeën en perspectieven uit. 

4. Tijdens het derde en laatste trainingsweekend, dat doorgaat van vrijdag 5 tot zondag  7 april 2025, blik je terug op de afgelopen maanden en werk je aan het programma van de summer school.

5. Van vrijdag 9 tot zondag 11 mei 2025 organiseer je samen met de andere deelnemers een summer school aan de VUB. In een zelfgekozen format breng je je inzichten van het afgelopen jaar tot bij een nieuw publiek.