Kalifat (SVT, Netflix, 2020)

De impact van extremisme op het leven van jonge mensen is je misschien erg onbekend. Grote beloftes op een paradijs maar ook de strijd voor een juister bestaan lokten jarenlang duizenden jongeren naar de ingenomen steden en dorpen van Daesh, vnl. in Syrië.
In de Zweedse serie Kalifat (ook wel te vinden als Caliphate) volg je het verhaal van enkele tienermeisjes die betoverd worden (en zijn) door de extremistische droom in naam van de islam.

Sulle radicaliseert terwijl ze verleid wordt naar Syrië te gaan om daar het kalifaat te dienen, terwijl Pervin zich al in Raqqa bevindt en het extremistisch bestuur aan den lijve ondervindt. Tegelijk volgt het verhaal ook Fatima, die een aanslag op Zweeds grondgebied probeert te voorkomen. Ze bevindt zich middenin de gevaren en verleidingen van een nieuw bestaan in de staat van Daesh.

Kalifat biedt een genuanceerde blik op de invloed die extremistische ronselaars hebben op jongeren en ook hoe jongeren hiermee omgaan. Dat de serie zich voornamelijk richt op tienermeisjes en jonge vrouwen geeft ook gelegenheid om hun rechten en misbruiken aan te kaarten. Het is daarbovenop ook nog eens geïnspireerd door een waargebeurd verhaal.

Je kan de serie terugvinden op Netflix.