De klimaatbeweging in België is de laatste jaren steeds groter geworden: studenten brossen voor de bossen, klimaatmarsen mobiliseren tienduizenden mensen en ook burgerlijke ongehoorzaamheidsacties worden op poten gezet om de alarmerende toestand van het klimaat aan te kaarten en krachtdadige politieke beleidsacties af te dwingen. “Het is vijf voor twaalf”, klinkt het vaak – maar velen ondervinden nu al de desastreuze gevolgen van de opwarming van de aarde. Wat bovendien vaak onderbelicht blijft zijn de structurele mechanismen die aan de basis liggen van de klimaatcrisis.

Zo kunnen we het niet over de klimaatcrisis hebben, zonder het ook over kapitalisme en kolonialisme te hebben. Klimaatrechtvaardigheid is hierbij een centraal begrip. Klimaatrechtvaardigheid is een strijd die onlosmakelijk verbonden is met de strijd tegen andere onderdrukkende systemen. Aangezien de verschillende vormen van onderdrukking onderling met elkaar verbonden zijn en dezelfde wortels delen, is het belangrijk om deze met elkaar te verbinden en op gemeenschappelijke grond actie te voeren. Daarenboven schuiven politieke beleidsmakers vaak ‘oplossingen’ naar voren die de lasten en de verantwoordelijkheid bij de meest kwetsbaren leggen. Ook dit toont aan waarom de klimaatcrisis een sociale crisis is.

Net daarom wil deze CHanGE-campagne verschillende sociale bewegingen verbinden met de klimaatbeweging, om ervoor te zorgen dat onze oplossingen niet enkel ecologisch duurzaam, maar ook sociaal duurzaam zijn. Zo roepen we “climate change as common ground” om systeemverandering te eisen.

Wereldwijd zijn er organisaties en activisten die nu al werken op die intersecties tussen klimaat en sociale crisissen. CHanGE ging met enkele van hen in ontmoeting in Egypte, India en Mozambique. Zij vormen de inspiratie voor de verschillende strijdpunten die deze campagne formuleert.

Hoe ziet een inclusieve klimaatbeweging er dan uit? Een inclusieve klimaatbeweging is er een die intersectioneel is. Het is een beweging die zich niet enkel uitspreekt tegen uitbuiting van het klimaat, maar ook andere vormen van uitbuiting op basis van ras, gender, klasse, et cetera. Een inclusieve klimaatbeweging neemt historische onderdrukkingen onder de loep om te timmeren aan een toekomst van klimaatrechtvaardigheid. Een inclusieve klimaatbeweging is antikoloniaal en antikapitalistisch. Het is een beweging die inheemse kennissystemen eerbiedigt.

Een beweging die streeft naar een “climate of care”, waarin zorg voor de aarde en elkaar centraal staan.

Lees hier onze strijdpunten!

Het volledige zine van deze campagne  kan je hier lezen!

Meer weten? Kom naar een van onze evenementen!

Navigating your food/t print |  A festival on food, culture and sustainability

Zaterdag 19 november // 13:00-21:00  // Korenbeekstraat 133, Sint-Jans-Molenbeek

Ga samen met ons op zoek naar antwoorden tijdens dit eendaagsfestival rond voeding, cultuur, duurzaamheid en identiteit! Kom mee op ecotour, roer mee in de potten tijdens de kooksessie en leg je oor te luister in de paneltalk over de politics of food.

Dit event werd mogelijk gemaakt door YOUCA en is een samenwerking tussen de jongeren van CHanGE en WeDecolonizeVUB.

The Living Climate Library

Maandag 29 november // 17:00-20:00 // Boekhandel Limerick, Koningin Elisabethlaan 142, Gent.

Op 28 november openen we de deuren van onze Living Climate Library! Het principe is simpel: in plaats van een boek, leen je een interessant gesprek, een inspirerend verhaal, een persoonlijke ervaring uit een catalogus van diverse sprekers. Tegenover wie kan je plaatsnemen? Verwacht onder andere Mathieu Charles, Philsan Osman en Steven Vromman! Zij nemen jou mee in hun beleving rond de vraag: ‘Wat betekent klimaatrechtvaardigheid voor jou?’

Connecting the Mic: Challenging mainstream discourse on climate through art

Vrijdag 2 december  // 18:30-22:00 // Het Bos, Ankerrui 5/7, Antwerpen

Op 2 december organiseren we ons slotevenement Connecting the Mic, een avond waarmee we het mainstream klimaatdiscours willen uitdagen door middel van kunst. Want wij geloven dat kunst een geweldige manier is om mensen met elkaar te verbinden. Kom genieten van de live performances, en verken verhalen over klimaat die nog te weinig gehoord worden.

Zelf meedoen? Meld je hier aan voor de open mic!