Waarom campagne voeren rond menstruatie?

De meeste vrouwen op reproductieve leeftijd menstrueren elke maand. Een heel natuurlijk onderdeel van het leven, maar toch gaat het op de meeste plaatsen in de wereld gepaard met taboes en socioculturele of religieuze drempels. Daardoor nemen meisjes vaak minder deel aan onderwijs tijdens hun menstruatie, leiden onhygiënische menstruele praktijken tot gezondheidsrisico’s, en gaat het gepaard met ervaringen van pijn en schaamte. Daarenboven is er vaak weinig betaalbare toegang tot menstruele hygiëneproducten.

Het doorbreken van taboes en toegang tot menstruele hygiëneproducten is essentieel om het uitsluiten van vrouwen tegen te gaan. In het streven naar gendergelijkheid is het belangrijk betaalbare toegang te garanderen tot (duurzame) alternatieven, correcte informatie te verspreiden en de stilte te doorbreken, zowel in België als in het Zuiden.

Inspiratiebronnen uit het Zuiden

Emmanuella Zandi (DR CONGO)

Al sinds 14-jarige leeftijd geeft Emmanuella Zandi vormingen over gezondheid en hygiëne. Eerst op de radio, als ‘child reporter’ bij Unicef, nu in scholen en afgelegen dorpen. De kennis daarvoor deed ze volledig zelf op en door haar eigen ervaring met seksueel misbruik te delen, wil ze seksuele en reproductieve gezondheid bespreekbaar maken. Met haar ngo ‘Ma Voisine’ zet ze zich in voor jonge meisjes. Ze reist het land af om hen aan te moedigen hun dromen na te jagen. Ze luistert naar hun verhalen en helpt waar nodig, ook met menstruele hygiëne. Samen met haar vriendinnen naaide ze al herbruikbare maandverbanden voor maar liefst duizend meisjes en ze denkt nog lang niet aan opgeven.

Uganda Youth and Adoloscent Health Forum (UYAHF)

Maar ook in Oeganda bleek dit thema relevant en een belangrijke strijd. Het Uganda Youth and Adolescents Health Forum (UYAHF) is een door jongeren geleide actiegroep die strijdt voor gezondheidsrechten en bestaansmiddelen van jonge mensen. Een van hun concrete acties is het produceren van herbruikbare maandverbanden die toegankelijk zijn voor iedereen.

Campagne in België

Slam Poetry Night // PERIOD.

Op 8 december 2017 organiseerden de CHanGEmakers 2017 een slam poetry night, getiteld ‘PERIOD’. Zoals de naam al doet vermoeden, werd het een avond vol slam poetry en stand-upcomedy om taboes rond menstruatie te doorbreken.

De opbrengst van ruim €1100 ging integraal naar Uganda Youth and Adolescents Health Forum – UYAHF in Oeganda en Emmanuella Zandi in Congo, twee organisaties die reusable pads maken in Congo en Oeganda om zo vrouwen van duurzame menstruele hygiëneproducten te voorzien. Daarnaast werden er ook maandverbanden en tampons ingezameld voor Bruzelle, een organisatie die menstruele producten inzamelt voor dakloze vrouwen in Brussel.

Voor de gelegenheid werd een brochure ontworpen met daarin de verhalen van changemakers uit België en het Zuiden.

Vormingen secundair onderwijs // PERIOD.

De CHanGEmakers gaven onder meer tijdens de Week van de Verlichting op de VUB vormingen aan leerlingen secundair onderwijs. Op die manier trachtten ze taboes te doorprikken en een open klimaat te creëren om de dialoog hierover aan te gaan.

CHanGEmakers Eva en Zoë merkten op dat vele leerlingen tijdens de vorming voor het eerst het sociaalmaatschappelijk aspect van menstruatie in vraag stelden. ‘Verschillende jongens dachten dat ze in de verkeerde vorming zaten, omdat het over menstruatie ging’, lacht Eva. Het is echter wel van belang om de discussie met z’n allen aan te vatten.

Tijdens de vormingen kaartten de CHanGEmakers enkele inspirerende organisaties uit het Zuiden aan. Als de leerlingen gevraagd werden of deze strijd ook in de Belgische context relevant is,  antwoordden velen van hen dat hier gebrek meer is aan toegang tot menstruele producten en dat er geen taboes meer doorbroken moeten worden. Door de link te leggen met een Brusselse organisatie en de taboes in hun eigen leven, werd duidelijk dat er op globaal niveau nog werk aan de winkel is.

Indien je interesse hebt in de gehanteerde methodieken of inhoud van de workshops, neem gerust contact op met bram.cleys@ucos.be.