Waarom LGBTQ+?

We hebben allemaal het recht om behandeld te worden als gelijken, onafhankelijk van onze genderidentiteit of seksualiteit. Toch krijgen velen te maken met discriminatie of geweld, op basis van wie ze zijn. Lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transseksueel of queer zijn is nog steeds een misdaad op veel plaatsen in de wereld.

Strijden voor de vrijheid om je seksuele oriëntatie te kunnen uiten, brengt vaak risico’s en gevaren met zich mee. Maar zowel in het Zuiden als in België zijn er straffe individuen en organisaties die er iedere dag opnieuw aan werken om dit recht te garanderen en taboes te doorbreken.

Inspiratiebronnen uit het Zuiden

FARUG

In Oeganda leerden de CHanGEmakers de LBTIQ-organisatie Freedom and Roam Uganda (FARUG) kennen. Deze organisatie komt op voor de rechten van onder andere lesbische vrouwen in Oeganda, waar homoseksuele activiteiten illegaal zijn.  FARUG assisteert sinds 2012 bij de organisatie van Pride Uganda. Hoewel de organisatie van het evenement zelf legaal is, viel de politie tijdens de Pride in 2012 en 2016 binnen op de evenementen. Verschillende mensen werden mishandeld en gearresteerd. In 2017 besloot de minister van ethiek en integriteit, Simon Lokodo, dat de Pride-activiteiten niet meer mochten doorgaan. Lokodo dreigde met arrestatie en politiegeweld als de activiteiten toch zouden plaatsvinden. FARUG laat zich het zwijgen echter niet opleggen en blijft vechten voor een samenleving die de rechten, vrijheid en gelijkheid van LBTIQ-gemeenschap garandeert en mensen niet discrimineert op basis van gender en seksuele identiteit.

Naz Foundation Trust

Ook in India werden de CHanGEmakers geïnspireerd door de strijd voor LGBTQ+ rechten. Daar ontmoetten ze Anjali Gopalan, de bestuurster van ‘Naz Foundation Trust’. Deze ngo is één van de originele eisers in de rechtszaak tegen Section 337, waaronder homoseksuele activiteiten illegaal zijn. Hoewel deze rechtszaak eerst succesvol bleek te zijn door de gedeeltelijke afschaffing van Section 377, werd de afschaffing ervan terug overroepen door het Hooggerechtshof. Op 30 augustus 2017 verklaarde het Hooggerechtshof dat het recht van privacy een fundamenteel recht is. Ook de seksuele oriëntatie van een individu valt ook onder deze wet, wat nieuwe perspectieven voor de afschaffing van Section 377 opent.

CAMPAGNE LGBT+ rechten in België

LGBT-activist Kasha Nabagesera op bezoek!

Naar aanleiding van de Internationale Dag tegen Homo- en Transfobie op 17 mei én in het kader van de Belgian Pride, organiseerden we samen met de VUB en RHEA een panelgesprek met Kasha Nabagesera als centrale gast.

Kasha is een Oegandese LGBT-activist, editor in chief van het magazine ‘Bombastic – Our voices, Our Stories, Our Lives’ en medeoprichter van FARUG. Ze ging in gesprek met prof. Dr. Gily Coene (RHEA), prof. Dr. David Paternotte (ULB) en CHanGEmaker Jad Zeitouni.

Wie het panelgesprek opnieuw wil bekijken, kan dit via deze link. Ook een interview over de dagelijkse strijd die Kasha in Oeganda voert, kan je lezen via VUB Today.

WIKI-EDIT-A-THON

Op zondag 20 mei 2018  organiseerden we samen met Amnesty International Vlaanderen en Wikimedia Belgium een wiki-edit-a-thon. Dat is een evenement waar mensen samenkomen om Wikipedia-artikels te schrijven, aan te passen of uit te breiden. Deze editie had als doel vrouwen en/of activisten uit minderheidsgroepen te versterken door hen een gezicht te geven en hun belangrijke werk online aan de wereld te laten zien. Oegandese LGBT-activist Kasha Nabagesera kwam langs en getuigde over de strijd die zij dagelijks voert.

Wereldwijd liggen mensenrechtenverdedigers  immers onder vuur. Als vrouw of als deel van een minderheidsgroep (denk maar aan LBTIQ of etnische minderheden) krijg je te maken met bijkomende hindernissen. Doordat vrouwen en/of activisten uit minderheidsgroepen vaak onder de radar werken, genieten ze nog minder zichtbaarheid en erkenning dan hun mannelijke mede-activisten. Daar wilden we via deze wiki-edit-a-thon iets aan doen.

Benieuwd naar de nieuwe pagina’s? Zoek de volgende namen dan zeker op!

» Kasha Jacqueline Nabagesera
» Lutte pour le changement
» Ni Yulan
» Shackelia Jackson
» Azza Soliman
» Atena Daemi
» Judith Maroy
» Shadi Sadr

I STAND WITH FARUG

In Oeganda maakten CHanGEmakers Dorothy, Jad, Janne, Lore en Zoë kennis met de organisatie Freedom and Roam Uganda (FARUG). Meteen waren ze onder de indruk van hun kracht en de positieve strijd die ze voeren ondanks de vele bedreigingen.

“As an activist, the insecurities will always be there for me. I know that. But stopping with what I’m doing is impossible. And the more information gets out there, the more people will be aware and the harder it will be to silence us.”  – Ssenfuka Janita Warry, executive director van FARUG

De CHanGEmakers wilden hun steun betuigen en de organisatie een hart onder de riem steken. Op de  Slam Poetry Night // We Are Womanists  van het Afrika Filmfestival in Leuven en op een LGBT-steunbetuigenis van UGent vertelden ze medestudenten over FARUG.