CHanGE MAAKT MENSENRECHTENVERDEDIGERS ONLINE ZICHTBAAR OP WIKI-EDIT-A-THON

Op zondag 20 mei 2018  organiseerden we samen met Amnesty International Vlaanderen en Wikimedia Belgium een wiki-edit-a-thon. Dat is een evenement waar mensen samenkomen om Wikipedia-artikels te schrijven, aan te passen of uit te breiden. Deze editie had als doel vrouwen en/of activisten uit minderheidsgroepen te versterken door hen een gezicht te geven en hun belangrijke werk online aan de wereld te laten zien. Oegandese LGBT-activist Kasha Nabagesera kwam langs en getuigde over de strijd die zij dagelijks voert.

Wereldwijd liggen mensenrechtenverdedigers  immers onder vuur. Als vrouw of als deel van een minderheidsgroep (denk maar aan LBTIQ of etnische minderheden) krijg je te maken met bijkomende hindernissen. De Guatemalteekse Aura Lolita Chávez komt op voor de rechten van haar K’iche-gemeenschap. Ze getuigt:

 “Als ze mij bedreigen, dan zeggen ze dat ze me zullen doden, maar voordat ze me vermoorden, zullen ze me verkrachten. Dat zeggen ze nooit tegen mijn mannelijke collega’s.”

Doordat vrouwen en/of activisten uit minderheidsgroepen vaak onder de radar werken, genieten ze nog minder zichtbaarheid en erkenning dan hun mannelijke mede-activisten. Daar wilden we via deze wiki-edit-a-thon iets aan doen.

Benieuwd naar de nieuwe pagina’s? Zoek de volgende namen dan zeker op!

» Lutte pour le changement
» Ni Yulan
» Shackelia Jackson
» Kasha Jacqueline Nabagesera
» Azza Soliman
» Atena Daemi
» Judith Maroy
» Shadi Sadr