Onze CHanGEmakers 2020: 12 jongeren in actie voor een gendergelijke wereld!

CHanGE (Campaign for sexual Health & Gender Equality) is een project van UCOS over gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR).

In 2020 gingen de CHanGEmakers op zoek naar globale uitdagingen rond gendergelijkheid en SRGR, en hoe die zich in onze samenleving manifesteren. Dit resulteerde in de online campagne The/Deconstruct Binarism.

In de zomer van 2020 gingen twaalf gemotiveerde jongeren als CHanGEmakers op onderzoek in België. Ze spraken met organisaties en activisten en dompelden zich onder in gendergerelateerde onderwerpen die lokaal en globaal relevant zijn. Steeds opnieuw werden ze teruggebracht tot één rode draad: het dominante model van genderbinariteit. De CHanGEmakers werden verontwaardigd door hoe het man-vrouwdenken onze en andere maatschappijen domineert, een enorme impact heeft en veel nuance uit de realiteit verbergt. Hoog tijd om die binariteit tegen het licht te houden. Daarom The/Deconstruct Binarism. Daarom #ByeBinary.

The/Deconstruct Binarism brak met binaire hokjes tijdens een reeks virtuele evenementen:

//Zaterdag 14 november: Binarism voor beginners//

Senne Misplon (woordvoerder Wel Jong Niet Hetero) geeft een inleidende lezing over genderbinariteit en -diversiteit. Ervaringsdeskundigen vullen aan en reflecteren over onze samenleving.

//Woensdag 16 november tot zondag 22 november: XXY//

De Argentijnse film XXY wordt online opengesteld. Deze bekroonde film vertelt het verhaal van een jonge persoon met een intersekse lichaam. Er volgt een nabespreking door Emmanuelle Verhagen (voorzitter intersekse Vlaanderen) en Londé Ngosso (Genres Pluriels).

//Woensdag 25 november: On the origin of binarism//

Tijdens dit webinar wordt dieper ingegaan op de oorsprong van het binaire model, hoe het de wereld ging domineren en de implicaties daarvan. We spreken erover met Malcolm Shanks, Olave Nduwanje en Jonas Roelens.

//Donderdag 3 december: beauty standards//

Afsluiten doen we met een interactief gesprek over schoonheidsidealen en genderexpressie. We hebben Jozefien Daelemans, Eric Cyuzuzo en Savphire te gast.

Meer informatie over deze evenementen is te vinden op de facebookpagina van The/Deconstruct Binarism.

MET DE STEUN VAN