CHanGE 2021: finding out Who Cares

CHanGE (Campaign for sexual Health & Gender Equality) is een project van UCOS over gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR).

De campagne van 2021 legde de streefpunten en mankementen bloot van een inclusievere zorgverlening, zowel in België als abroad. De 12 CHanGEmakers richtten daarom de campagne WHO CARES. Mind if we do? op, om aandacht te geven aan de problematieken én oplossingen in binnen- en buitenland.

Het thema van de campagne drong zich eigenlijk al een beetje op tijdens de voorbereidingsweekenden van CHanGE. COVID-19 had immers de maatschappij ondersteboven gedraaid en nieuwe pijnpunten aangeduid: een tekort aan zorgpersoneel, een gebrek aan inclusieve zorgverlening, en een vlaag aan mental issues waardoor vooral jongeren geteisterd werden. Ook tijdens de onderzoeksreizen kwam het thema ‘zorg’ steeds opnieuw terug, niet alleen onder druk van COVID-19 maar ook door maatschappijen die LGTBQIA+-personen uitsluiten, niet voldoen in de hulpverlening aan jongeren, en niet tegemoet komen aan de lichamelijke en mentale noden van de burgers.

De ondernemingen en hulp die lokale organisaties en activisten uitvoerden in Mexico, Libanon en Griekenland gaven aanleiding tot de campagne WHO CARES. Mind if we do? in België. Deze campagne belichtte de moeilijkheden omtrent inclusieve zorg in de Belgische gezondheidszorg, gaande van de lange wachttijden voor een transitie tot de hoge prijzen bij een psycholoog.

De campagne WHO CARES. Mind if we do? (2021) organiseerde de volgende evenementen:

09.11.2021 – Care to Confess – Muntpunt, Brussel
Lancering van de campagne met interactieve installaties en performances die het gesprek aangaan over zorg

17.11.2021 – A Penny for your Thoughts – online
Debat over de economische toegankelijkheid van zorg voor jongeren. Met dr. Ama Kissi (UGent), João Henrique Gomes (Young Fenix) en Julien De Wit (Vereniging van Studenten).

22.11.2021 – The Cost of Waiting – Leuven
Film ‘Petite Fille’ (Sébastien Lifshitz, 2020) met panelgesprek over de toegankelijkheid van zorg voor trans personen. Het panelgesprek werd gehouden met onderzoeker Sven Van den Bossche (UA en UGent), expert Lena Verhaegen, en moderator Lars Michiels (Undivided)

03.12.2021 – Slotfestival Who Cares, Mind if we do? – Meubelfabriek, Gent
Festival met workshops, lezingen en artistieke interventies waar queerness en mentale gezondheid centraal staan.

MET DE STEUN VAN