CULTUUR
India is een van de dichtstbevolkte landen ter wereld en is na China het land met de meeste inwoners ter wereld (1,1 miljard mensen). Door de grootte van het land spreekt het voor zich dat er grote verschillen zijn tussen de cultuur in verschillende delen van India. De rijke Indiase cultuur is een mengeling van verscheidene golven van immigraties, die voornamelijk het noorden van het land beïnvloed hebben, maar heeft tegelijkertijd een heel eigen karakter. In het overwegend hindoeïstische India zijn bijvoorbeeld veel islamitische bouwwerken te bezichtigen, o.a. uit de tijd van het Mogolrijk.
Volgens de grondwet zijn er vijftien officiële (regionale) talen in India, maar in werkelijkheid zijn er meer dan honderden andere talen en dialecten. Veel deelstaten zijn immers gevormd langs taalgrenzen. De eerste officiële nationale taal in India is Hindi, maar slechts 30% van de totale bevolking spreekt en verstaat Hindi. De taal wordt vooral in het noorden gesproken. Engels kreeg de status van semiofficiële taal. In het parlement en in het zakenleven wordt Engels gesproken. Iedere Indiër die hogerop wil geraken, kan dus niet om het Engels heen.
India is de geboorteplaats van verscheidene grote religies, zoals het hindoeïsme, boeddhisme en het sikhisme. Ook de islam had een belangrijke invloed op de Indiase geschiedenis. Vandaag is ruim 80% van de Indiërs hindoe, iets meer dan 10% is moslim (soennisme), 2% christen, 2% sikh, 1% boeddhistisch en 0.5% jainistisch.
Binnen het hindoeïsme is de kringloop van geboorte, leven, sterven en wedergeboorte dé grondgedachte van het geloof (sansara). Het Karma bepaalt of je in het volgend leven in een hogere of lagere maatschappelijke positie terecht komt. Het ultieme doel is de bevrijding uit deze kringloop van wedergeboorten. Er zijn verschillende goden die men kan vereren, maar de drie hoofdgoden zijn Brahma, Vishnu en Shiva. Daarnaast bestaan er incarnaties van de goden, zoals bijvoorbeeld Krishna.
Taal, religie en het kastensysteem vormen een belangrijke basis voor het bepalen van iemands positie in de maatschappij in India. Het kastenstelsel heeft zijn wortels in het hindoeïsme. Er zijn vier kasten of maatschappelijke lagen. De hoogste is de kaste van de Brahmanen (priesters), daarna komen de Kshatriya’s (edelen en soldaten), vervolgens de Vaishya’s (kooplieden) en ten slotte Sudra’s (dienaren).
De laagste sociale laag wordt gevormd door de paria’s of onaanraakbaren, die niet tot het kastenstelsel behoren. Ze worden daarom ook wel kastelozen genoemd. Zij doen het smerigste werk en elk lichamelijk contact met iemand uit een andere kaste is taboe. Officieel is het kastenstelsel in India afgeschaft, maar in de praktijk is het nog steeds van toepassing.
De verschillende godsdiensten in India hebben een grote invloed op de Indiase keuken. De koe is volgens het hindoeïsme een heilig dier en daarom zullen hindoes geen rundvlees eten. Veel hindoes zijn vegetariër, waardoor de vegetarische keuken in India een hoge vlucht genomen heeft. De moslims zullen daarentegen geen varkensvlees eten omdat zij een varken als onrein beschouwen. Wanneer er toch vleesgerechten geserveerd worden in India, is dit meestal met geiten-, schapenvlees of kip. Er wordt veel gebruik gemaakt van verschillende soorten rijst, granen, aardappelen, groenten en specerijen en verse kruiden die tot garam massala’s (aromatische mengsels) gemalen worden. Curry’s, naan, panier en tandoori (gerechten bereid in een klei-oven) met rijst of met vers brood zijn bekende Indiase gerechten. De Indiase keuken behoort tot de meest kleurrijke, smaakrijke (lees ook pikant!) en karaktervolle ter wereld. Traditioneel eet men in India met de rechterhand. De linkerhand raakt het eten nooit aan en wordt als onrein beschouwd.
India’s nationale drank is thee, beter bekend als ”Chai”. Het drinken van Chai is in India als het ware een dagelijks ritueel.
De twee belangrijkste klassieke muziektradities zijn de Carnatische muziek uit Zuid-India en de Hindoestaanse muziek uit Noord-India. Deze laatste heeft veel mosliminvloeden ondergaan. Een aantal muziekinstrumenten uit India, zoals de sitar en de tabla, zijn wereldwijd bekend. Bharata Natyam, Odissi, Kuchipudi, Kathak en Kathakali zijn traditionele dansvormen in India.
Hockey en cricket zijn de nationale sporten van India. Deze sporten werden geïntroduceerd tijdens de koloniale tijd. Cricket is zo populair dat het gezien wordt als één van de snelst groeiende industrieën in India. Tennis, badminton en in minder mate voetbal zijn eveneens populair. Het land heeft ook enkele schaakgrootmeesters en dat is geen wonder want het schaakspel zou zijn ontstaan in India.
Cinema is enorm populair in India en het land beschikt over de grootste filmindustrie ter wereld. Bollywood geniet al decennia enorme bekendheid buiten India. De naam Bollywood is afgeleid van het Amerikaanse Hollywood, waarbij de B staat voor Bombay als het kloppende hart van de Indiase filmwereld. In veel landen, van Marokko tot Thailand en van Indonesië tot Rusland, is Bollywood zelfs populairder dan Hollywood. De laatste jaren begint de interesse voor Bollywood ook in de VS toe te nemen. Steeds meer Indiase acteurs maken uitstapjes naar Hollywoodfilms, zoals Aishwarya Rai, Gulshan Grover en Om Puri. De Indiase film is meestal een musical met een voorspelbaar scenario en een duidelijk onderscheid tussen goed en kwaad.
LINKS
» Landenfiche met uitgebreide uitleg over de verschillende religies (NL)
» Het Engels in India en het Indiaas Engels (NL)
» De Indiase keuken: kleurrijk en pikant (NL)