ACTIVITEITEN VOOR JE STUDENTEN

Gender en seksuele en reproductieve rechten als gedeelde uitdaging

Doelgroep:

Lerarenopleidingen, opleidingen sociaal werk, orthopedagogie, verpleeg- en vroedkunde, sociale wetenschappen, journalistiek, etc.

Doel:

Deelnemers verdiepen zich in de concepten gendergelijkheid en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid (SRGR). Ze verwerven inzicht in hoe deze thema’s globale uitdagingen zijn.

Inhoud:

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen, gelijkberechtiging van LGBTQ+-personen, keuzevrijheid m.b.t. familieplanning, etc: het zijn thema’s waar maatschappijen overal ter wereld mee te maken hebben. Tijdens deze workshop verdiepen we ons in de betekenis van deze thema’s en maken we kennis met activisten en organisaties wereldwijd die hierrond strijden. We zetten deelnemers ook aan om zelf in actie te komen.

Aanpak en aantal deelnemers:

Workshop vanaf 15 tot max. 25 deelnemers

Praktisch:

Plaats: op de onderwijsinstelling of op de plaats voorgesteld door de opdrachtgever

Tijd: een sessie duurt 2 à 2,5 uur

Prijs partners: 200,00 euro per sessie + vervoerskosten vormingsgever (openbaar vervoer of 0,35 euro per km)

Prijs niet-partners: overeen te komen

Vormingsgever: Bram Cleys

Info en reservaties: bram.cleys@ucos.be

Getuigenis: CHanGEmakers uit Congo, Oeganda en India

Doelgroep:

Lerarenopleidingen, opleidingen sociaal werk, orthopedagogie, verpleeg- en vroedkunde, sociale wetenschappen, journalistiek, etc.

Doel:

Deelnemers maken kennis met individuen en organisaties uit Congo, Oeganda en/of India die strijden voor gendergelijkheid en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid (SRGR).

Inhoud:

In de zomer van 2017 trokken onze 12 CHanGEmakers naar Oeganda, Congo en India. Tijdens deze workshop delen ze de verhalen van de activisten en organisaties die ze in die landen ontmoetten en strijden voor meer gendergelijkheid en opkomen voor seksuele en reproductieve rechten en gezondheid.

Deze sessie maakt veelvuldig gebruik van foto’s en videomateriaal en kan gemakkelijk aangepast worden aan de specifieke vraag van de opdrachtgever.

Aanpak en aantal deelnemers:

Interactieve setting vanaf 15 tot max. 25 deelnemers.

Praktisch:

Plaats: op de onderwijsinstelling of op de plaats voorgesteld door de opdrachtgever

Tijd: een sessie duurt 0.5 tot 2 uur

Prijs: afhankelijk van de duur

Vormingsgever: CHanGEmakers of Bram Cleys

Info en reservaties: bram.cleys@ucos.be

CHanGE

CHanGE logo

CAMPAIGN FOR SEXUAL HEALTH & GENDER EQUALITY

In 2017 lanceerde UCOS de campagne CHanGE. In het kader van deze campagne zetten studenten van het Vlaamse hoger onderwijs zich in voor gendergelijkheid en seksuele & reproductieve rechten en gezondheid (SRGR). Jaarlijks gaat een nieuwe groep CHanGEmakers enkele weken naar partnerorganisaties in het Zuiden. De CHanGEmakers gebruiken de verworven competenties en ervaringen om in België een breed publiek te sensibiliseren over de wereldwijde strijd voor gendergelijkheid. Het hoger onderwijs vormt hierbij één van de prioritaire doelgroepen.

In samenwerking met Brussels International, de Vlaamse Overheid en UVV/deMens.

ACTIVITEITEN VOOR MEDEWERKERS HOGER ONDERWIJS

Panelgesprek Sara De Jong: “Doing good and doing it right? Working in development in decolonizing times”

Als relaties tussen mensen centraal staan in ontwikkelingssamenwerking, hoe gaan we dan om met onderlinge verschillen en machtsrelaties? Sara De Jong (Open University) presenteert haar onderzoek naar de ervaringen en drijfveren van vrouwelijke NGO-medewerkers die werken rond genderissues in het Zuiden.

Onder leiding van Miguel De Clerck (Echos Communication) reflecteren Sandra Galbusera (Plan International) en Paco Sanogo (Broederlijk Delen) samen met haar over hoe Belgische ontwikkelingswerkers omgaan met deze dilemma’s.

Dit panelgesprek gaat door in het kader van de VUB Genderweek.

In samenwerking met RHEA/Expertisecentrum voor Gender, Diversiteit & Intersectionaliteit en Echos Communication.

Aanpak:

Lezing (ENG) + panelgesprek (NL). Zowel de lezing als het panelgesprek wordt simultaan vertaald naar het Frans.

Praktisch:

Plaats: huisvandeMens Brussel (Sainctelettesquare 17, 1000 Brussel)

Inschrijven: via deze link

Datum: 6 maart 2018 om 19u

Info: bram.cleys@ucos.be

AANGEPASTE WERKVORMEN VOOR MEDEWERKERS HOGER ONDERWIJS

Werksessie: vraaggestuurd, kleine groep deelnemers van maximum 10 deelnemers die zich buigen over een aspect van internationalisering en Global Citizenship binnen de onderwijsinstelling, departement, opleiding, … uitdiepende aanpak

Workshop: vraaggestuurd, op initiatief van een onderwijsinstelling, faculteit, departement, opleiding, … voor een middelgrote groep van 15 tot 25 deelnemers, bedoeld als inleidende kennismaking (binnen de onderwijsinstelling)

Lezing: vraaggestuurd, grote groep vanaf 25 deelnemers. Klassieke aanpak: korte lezing van max. 45 minuten, gevolgd door Q&A

Seminarie: aanbodgestuurd, op initiatief van UCOS, een grote groep deelnemers uit verschillende onderwijsinstellingen op basis van inschrijving (op locatie): aangepaste werkvormen.

Colloquium: aanbodgestuurd, op initiatief van UCOS en/of haar synergiepartners, grote groep, omvattend onderwerp, sterk op besluitvorming en beleid gericht.

CONTACT

BRAM CLEYS

BRAM CLEYS

educatief medewerker

bram.cleys@ucos.be
02 614 81 64

PARTNERS

In samenwerking met

 

Met de steun van