Onze CHanGEmakers: 12 jongeren in actie voor een gendergelijke wereld!

In de zomermaanden van 2017 trok de eerste generatie van twaalf CHanGEmakers eropuit naar Congo, Oeganda en India. In kleine teams dompelden ze zich onder in de thema’s gendergelijkheid en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid. Samen met partnerorganisaties in het gastland onderzochten en ondersteunden ze van dichtbij de complexe verhalen en genuanceerde realiteiten op het terrein. Hieronder stellen ze zichzelf voor.

Team Congo

Genaldine Dialungana, Eva Declerck en Manou Ballyn verbleven van eind juli tot midden augustus 2017 in Kinshasa. Ze werkten er samen met het Maison de la Laïcité om zicht te krijgen op de organisaties en initiatieven die strijden voor meer gendergelijkheid en een betere toegang tot seksuele en reproductieve rechten.

“Vol bewondering volgden we het Leadership Camp van Merveille – ‘Meilleure Vie’ – Lutumba mee, een 25-jarige Kinoise die met haar Aquilla’s Group de volgende generatie sterke vrouwen klaarstoomt. Ze leert er meisjes van tien tot veertien jaar te vechten voor hun dromen, solidair te zijn met anderen en helpt hen hun capaciteiten verder te ontwikkelen. “Faire ce que tu peux avec ce que tu as”, een les om nooit meer te vergeten!”

Team Oeganda

Zoë Kalala, Jad Zeitouni, Janne Vanhoof, Dorothy Adobea en Lore Roggeman maakten in 2017 kennis met de realiteit in Oeganda. Ze werden er wegwijs gemaakt door HALEA (Humanist Association for Leadership, Equity and Accountability), een van Oeganda’s meest actieve humanistische organisaties. Samen met HALEA maakten ze kennis met heel wat inspirerende veranderaars in en rond Kampala. Een van de meest inspirerende ontmoetingen hadden ze bij FARUGFreedom and Roam Uganda.

“Wanneer we aankwamen op het kantoor van FARUG, werden we al meteen verwelkomd met een hartelijke lach en een portie diversiteit. FARUG zet zich in voor de LGBT-gemeenschap in Oeganda, dit niet zonder gevaar. Zij vechten letterlijk voor hun plaats in de samenleving, om geaccepteerd te worden, om zichzelf te kunnen zijn. De mensen die wij daar ontmoet hebben, hebben een hart van goud, maar ook een hart vol moed en doorzettingsvermogen. De ontmoeting was een inspiratie voor ons allen. Zij weten namelijk wat diversiteit is en hoe de wereld in elkaar zit. Met de woorden van Arthur, een transgender man in Uganda, willen wij graag eindigen en zijn moed de wereld insturen: “It is very simple. Accept the fact that you are different. The rest will automatically work for you. Because the biggest challenge of all is not loving yourself.” ”

Team India

Meet team India: Mira Kaloshi, Eva Sevrin, Katya Bohdan en Laila Bagar gingen in Delhi op zoek naar strijders voor gendergelijkheid en organisaties die opkomen voor seksuele en reproductieve rechten. Hun bezoek aan Jagori in september 2017 zal hen nog lang bijblijven.

“Jagori is een organisatie die zich inzet voor ‘survivors’ – niet slachtoffers! – van huiselijk geweld. ‘Jagori’ betekent ‘word wakker, vrouwen’, een boodschap die ze ook duidelijk uitdragen. Al botsen ze soms op tegenwerking van bepaalde families, ze blijven een trotse feministische ngo die elk jaar ontzettend veel vrouwen ondersteunt. ‘We’re feminists because feminism gives us the freedom to question the things society teaches us as natural!’ ”

Onze CHanGEpartners in 2017

>> Het Maison de la Laicité de Kinshasa (MLK) is een vrijzinnig-humanistisch ontmoetingscentrum in Kinshasa (DR Congo). Het is een koepelorganisatie met heel wat leden, waaronder ook verschillende vrouwengroeperingen en gezondheidsorganisaties.

>> In Kampala (Oeganda) is HALEA (Humanist Association for Leadership, Equity and Accountability) onze partner. Ze werken onder andere rond het versterken van life skills bij jongeren en het begeleiden van tienermoeders.

>> TARSHI (Talking about Reproductive and Sexual Health Issues) is een Indiase ngo, gevestigd in New Delhi. Via trainingen, publicaties, sensibilisering, etc. willen ze personen versterken om vanuit een rechtengebaseerd perspectief hun seksuele en reproductieve keuzevrijheid te vergroten.

This post is also available in: EN