Onze CHanGEmakers 2018: 12 jongeren in actie voor een gendergelijke wereld!

De tweede generatie van twaalf CHanGEmakers trokken deze zomer na een intensief voorbereidingstraject naar Cuba, Oeganda en India. In kleine teams dompelden ze zich onder in de thema’s gendergelijkheid en seksuele en reproductieve rechten en gezondheid. Samen met partnerorganisaties in het gastland onderzochten en ondersteunden ze van dichtbij de complexe verhalen en genuanceerde realiteiten op het terrein.

Volg de CHanGEmakers op de voet via Instagram en Facebook!

CAMPAGNE 2018

Sekswerk is meer dan enkel zichtbare raamprostitutie en privébordelen die we wegkijkend voorbij slenteren op weg naar huis. Het is een containerbegrip waarvan verschillende facetten vaak onderbelicht blijven en dat vaak (te) snel gelinkt wordt aan criminaliteit.

De CHanGEmakers van UCOS organiseerden in het najaar van 2018 het SexWorks!? festival om de taboes omtrent sekswerk te doorbreken met verhalen van sekswerkers en hulpverleners uit Oeganda, Cuba en India en zo de link te leggen met de realiteit in België.

Team Cuba

In juli 2018, trokken Anastasia Troukhina, Davo Maras, Sofie Ceuppens en Hassan Al Hilou richting Cuba. Het nationale centrum voor seksueel onderwijs, Centro Nacional de Educación Sexual (CENESEX), maakte hen wegwijs in het werk omtrent gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Havana en omstreken.

Team Oeganda

Loula Burnus, Betül Akkaya, Anke de Malsche, en Lotte Hauben verbleven in juli 2018 in Oeganda. Ze werkten er samen met de Uganda Youth and Adolescents Health Forum (UYAHF) om zicht te krijgen op de organisaties en initiatieven die strijden voor meer gendergelijkheid en een betere toegang tot seksuele en reproductieve rechten in Kampala.

Team India

Florence Flussie, Ella Van Eynde, Linde Goossens en Charlotte Desmet werden in augustus 2018 op sleeptouw genomen door de humanistische organisatie Arthik Samata Mandal in India. Zij verkenden de strijd voor gendergelijkheid en seksuele en reproductieve gezondheid en rechten in Vijayawada.

Onze CHanGEpartners in 2018

>> De Uganda Youth and Adolescents Health Forum (UYAHF) is een organisatie voor en door jongeren die werkt rond seksuele en reproductieve gezondheid en rechten, gendergelijkheid, preventie van geweld tegen vrouwen en meisjes en ondernemerschap van jongeren in Oeganda.

>> Het nationale centrum voor seksueel onderwijs, Centro Nacional de Educación Sexual (CENESEX), is het onderzoeks- en onderwijsinstituut in Cuba op vlak van gender en seksualiteit. Ze zijn de brug tussen wat leeft bij de burgers en beleidsaanbevelingen bij de overheid.

>> De humanistische organisatie Arthik Samata Mandal (Vereniging voor Economische Gelijkheid) is gevestigd in Vijayawada, een van de grootste steden in de Zuid-Indische staat Andhra Pradesh. Geïnspireerd door het gedachtegoed van Gandhi begonnen zij in 1977 als hulpverleners na een zware cycloon en tsunami. Vandaag ontplooien ze een brede waaier aan activiteiten om de meest kwetsbaren, waaronder vrouwen en jongeren, te ondersteunen.