Tijdens de periode waarin de coronamaatregelen van kracht zijn, bieden wij onze activiteiten op een aangepaste manier aan. In dit bericht willen we jullie updaten over ons alternatief digitaal debriefing aanbod.

Alternatief aanbod

Studenten hebben nood aan een debriefingssessies na plotse terugkeer:

  • Studenten zijn halsoverkop moeten terugkeren, vaak van een prille stage, en zijn weggerukt uit hun nieuwe omgeving. Iets dat emotioneel niet te onderschatten valt.
  • Plots moeten studenten terugkeren naar België, een ‘thuis’ dat als vreemd ervaren kan worden gezien de vele maatregelen.
  • Sommige studenten werden tijdens hun stage gezien als coronadrager, met (een gevoel van) onveiligheid en vijandigheid als gevolg.
  • Er is mogelijks een schuldgevoel, het besef mensen in de steek te laten aangezien studenten stage overeenkomsten onverwacht moesten verbreken.

Het is noodzakelijk dat studenten samen kunnen ventileren over dit moeilijk vertrek, alsook het eerdere verloop van hun stage.

UCOS blijft studenten daarom ondersteuning bieden tijdens de terugkeer met een aangepaste, digitale debriefing sessie. Naast een focus op het verloop van de stage, de interculturele ontmoetingen, de omgang met armoede, en andere onderwerpen van onze debriefing, staan we extra stil bij het plotse vertrek, het mogelijke schuldgevoel, de omgang met de lokale bevolking en de angst die ze ervaren hebben. Waar nodig, brengen we de stageverantwoordelijke van de opleiding op de hoogte, indien er studenten zijn die het psychologisch moeilijk hebben. Naast deze reflectie, proberen we studenten handvaten mee te geven om met deze situatie om te gaan.

Interesse?

– Contacteer sebastian.vanhoeck@ucos.be om sessies te plannen
– Maximum 8 studenten per sessie
– Sessies van maximum 2 uur
– Sessies kunnen plaatsvinden van maandag tot zaterdag tussen 09:00 en 18:00
– Kostprijs: 240 euro per sessie

Voor studenten die momenteel nog vastzitten in het buitenland zijn we ook bereid een gesprek aan te gaan indien daar nood voor is. 

We zetten ook extra in op tweedelijnsvorming: wanneer jullie zelf een debriefingsessie wensen te organiseren zijn we bereid om via Zoom een  train de trainer sessie te organiseren over hoe je best zelf zo’n debriefing aanpakt. Max 10 personen. We bieden deze dienst gratis aan aan onze partners.